Nogle gange mister man modet eller bliver bange i kontakten med andre. Man ved ikke hvorfor...

Måske skyldes det at man ikke har prøvet den slags kontakt før..      Eller ikke har oplevet at kunne være i kontakt på en måde, hvor man bliver mødt, kan hvile i samværet,

Man kan have brug for at kommunikere, forsvare sig og løse uoverensstemmelser - for at lykkes i mange former for relationer og livsopgaver..

 
 

Kommunikation og konflikthåndtering

 

Som en del af det at kunne være sig selv og deltage i et fællesskab kan man have brug for at kunne kommunikere og håndtere konflikter. Grundlæggende for at blive tydelig i behov, i grænser og for at kunne sige ja og nej til fællesskabet i hverdagen.

Nogle gange kender man ikke sine nuværende behov og grænser. Man har ikke lært at kommunikere dem, erfaret dem eller lært at tilegne sig dem endnu. Eller man har ikke haft naturlig adgang til denne kommunikations-klarhed eller til visse dele af ens ressourceapparat og man kan derfor have brug at styrke sine samværs- og kommunikationsevner. De kan være nødvendige for at markere sig, identificere sig, samarbejde eller få hverdagen med andre - f.eks børn og partner- til at fungere godt.

Konflikthåndtering, kommunikation og godt forældre-lederskab er eksempler på hverdagsressourcer, som mange par og familier kan drage stor fordel af afhængig af behov, af den konkrete problemstilling og dynamik i familien.  Ligeledes er det redskaber, som mange børn og unge, der oplever mobning eller gruppepres kan have glæde af som en del af deres markering af hvem de er og hvad de vil stå mål med. Tydeliggørelse af grænser kan man bruge til at opleve, at man er vigtig og at man kan forsvare sin betydning. Man kan sige "her er jeg og hertil går min grænse..og dermed spille ind i fællesskabet - bidrage eller deltage i det ...

 

 

 

© Birgitte M. Hansen. Alle rettigheder forbeholdes.


   
           
Medlem af Psykoterapeut Foreningen Medlem af Psykoterapeut Foreningen